Spominska kartica v najrazličnejših napravah

Med bolj priljubljenimi mediji sodobnega časa je tudi spominska kartica. Najdete jo lahko v številnih napravah, kot so fotoaparati, mobilni telefoni, predvajalniki, video kamere ter podobno. Gre namreč za pomnilniški medij, ki je namenjen shranjevanju podatkov. 

Spominska kartica omogoča možnost večkratnega prepisovanja podatkov ter hranjenje podatkov brez napajanja. Je majhna in robustna, kar pomeni, da njeno delovanje ne ovirajo niti ekstremni vremenski pogoji, na primer zelo nizke ali visoke temperature. 

Več formatov kartice 

Spominska kartica se mora tako kot druge podobne naprave ves čas prilagajati tehnologiji, ki se nenehno in hitro razvija. Ravno zato lahko na trgu izbirate med različnimi spominskimi karticami, ki se med seboj razlikujejo tudi v velikosti, količini spomina, prenosu podatkov ter podobno. 

Prve spominske kartice so bile PC kartice, ki so se pojavile na začetku 90-ih let prejšnjega stoletja. Take vrste kartic lahko najdemo le še v industrijskih aplikacijah, in sicer za vhodne ali izhodne naprave. Služijo namreč kot povezovalni standard za različne naprave, kot je na primer modem. 

Hkrati so se med prvimi spominskimi karticami pojavile tudi take, ki so bile manjše velikosti kot PC spominska kartica ter so bile nameščene v mobilne telefone, igralne konzole ter podobno. 

Novi formati spominskih kartic 

Dandanes je spominska kartica lahko ultra majhne velikosti. Nekateri znani proizvajalci so razvili povsem svoj format, ki ga lahko uporabljate v njegovih izdelkih, še posebej v igralnih konzolah. 

xD je ena od najnovejših različic spominskih kartic. Njihova glavna prednost je ta, da lahko zelo hitro prenesejo podatke, po drugi strani pa taka spominska kartica še ne ponuja tako velikih kapacitet, kot jih, na primer, CF spominska kartica, ki se je na trgu pojavila pred njo. 

CF spominska kartica 

CF ali Compact Flash se je na trgu pojavila med prvimi in je na njem tudi obstala kot standard za srednje in tudi večje fotoaparate. Znana je predvsem po tem, da ima veliko kapaciteto spomina. Prav tako je med uporabniki priljubljena, ker jim ponuja odlično razmerje med kakovostjo in ceno. 

Preko CF vmesnika je kasneje veliko proizvajalcev razvilo številne naprave, ki imajo za osnovo CF spominsko kartico. Pri tem mislimo tudi na brezžične in bluetooth kartice. 

Similar Posts: