Kaj moramo vedeti pred registracijo domene?

Ko želimo ustvariti svojo lastno spletno stran, si bomo morali tudi izbrati njeno ime. To pa lahko storimo preko registracije domene. Pri tem procesu pa bomo morali biti malo previdni, da si bomo zagotovili najboljše možno ime. V resnici to ni nič težavnega, saj od nas zahteva malo raziskovanja in razumevanja osnovnega žargona, kar se tiče domen. Tako bo naša stran ostala v spominu vračajočim in potencialnim strankam, kar nam bo prineslo v podjetje svež kapital.

Registracija domene
Pri registraciji domene je pomembno, da prvo naredimo kratko raziskavo trga.

Izognimo se domenam konkurenčnih podjetij

Pri registraciji domene je pomembno, da prvo naredimo kratko raziskavo trga. Dovolj je, če si izberemo določeno ime, ter ga nato vtipkamo v naš najljubši spletni brskalnik. Tako bomo lahko preverili, če je sama domena že uporabljena, in če je preveč podobna drugim, ki so že v obstoju. S tem se izognemo možnim legalnim in drugim zapletom konkurenčnih podjetij.

Preglejmo zgodovino izbrane domene

Dandanes je v uporabi že skoraj 360 milijonov različnih domen. Tako je velika možnost, da bomo izbrali tako, ki si jo je že nekdo prej lastil. S tem ni sicer nič narobe, vendar pa nam lahko povzroči težave, če prejšnji lastnik ni sledil pravilom velikih spletnih brskalnikov. Če si izberemo tako ime, je velika možnost, da bomo imeli težave s SEO optimizacijo same spletne strani.

Registracija domene nam ne omogoča vpogled v njeno zgodovino. To lahko ugotovimo na raznih brezplačnih spletnih portalih, ki prikazujejo zgodovino različnih spletnih strani.

Izbira domene vrhovne ravni

Dandanes večina podjetij potrebuje svojo lastno spletno stran. Pri tem pa se srečajo z izbiro domene vrhovne ravni oziroma končnice. Za poslovanje v lokalni državi lahko izberemo lokalno končnico, ki je mišljena za uporabo v naši državi. Če pa bomo poslovali s celotnim svetom, pa je morda izbira svetovne končnice, kot je .com in druge, bolj smiselna.

Če recimo poslujemo na Hrvaškem, lahko uporabimo končnico .com.hr. Taka domena je primerna za poslovanje na Hrvaškem, kot tudi drugih delih sveta.

Izberimo primerno ime naše spletne strani

Pri registraciji domene je izredno pomembno, da ciljamo na to, da si nas zapomni veliko število strank. Pri izbiri imena je tako priporočeno, da sledimo spodaj naštetim smernicam:

  • V imenu ne uporabljamo števil in vezajev, razen v primerih, ko je to smiselno
  • Izogibamo se predolgim imenom, ki štejejo več od 20 znakov
  • Izberemo ime, ki je povezano z našo obrtjo ali namiguje nanjo

Seveda so zgoraj naštete smernice samo priporočila. Registracija domena nas ne omejuje na priporočila in druge smernike. Pomembno je, da je samo ime sestavljeno tako, da se ga brez težav izgovori ter vtipka v spletni brskalnik.

Ko opravljate registracijo domene z različnimi končnicami, si hkrati izberite tudi visoko-kakovosten strežnik, ki vam bo zagotavljal hitro in brezskrbno uporabo vaše spletne strani.

Similar Posts: