Iz česa so sestavljeni hladilni sistemi avtomobila?

Primarna naloga hladilnega sistema vsakega avtomobila je odvajanje toplote iz motorja v zrak. Seveda ima takšen sistem še druge naloge. Sestavljen je iz več delov, vsak od njih pa ima svoj namen ter seveda svoje naloge. Med njimi izjemno pomembno vlogo zaseda tudi ventilator za avto.

Seveda pa hladilni sistemi avtomobila obenem veljajo tudi za sistem ogrevanja potnikov. To je namreč njihova sekundarna naloga. Njihovo grelno jedro je nameščeno pod armaturno ploščo. Poseben avtomobilski ventilator v tem primeru usmerja toploto v prostor za potnike. Omenjeno jedro za gretje prejme toploto iz hladilne tekočine, in sicer naravnost iz glave cilindra. Nato jo vrača nazaj v črpalko. Posledično gretje deluje tudi ne glede na to, ali je termostat ob tem zaprt ali odprt.

Večina avtomobilov ima ventilator, ki se vključi, ko se motor segreje. Ventilator pomaga ohladiti motor tako, da piha zrak nad njim. Če ventilator vašega avtomobila ne deluje, se lahko motor pregreje in povzroči resno škodo.

Delovanje avto ventilatorja

Eden od zagotovo pomembnejših delov hladilnega sistema v vozilu je tudi ventilator za avto. Tudi njegovo delovanje je treba usklajevati tako, da se v motorju lahko ohranja povsem enakomerna temperatura. Delovanje tovrstne naprave se usmerja s pomočjo termostatskega stikala ali pa s pomočjo računalnika motorja.

Avto ventilator se vključi tedaj, ko temperatura hladilne tekočine preseže določeno mejo. Naprava nato zrak usmerja v radiator, v katerem se hladilna tekočina hladi in motor pa nato ohlaja.

Vodna črpalka in termostat

Pomembna dela hladilnega sistema v vozilu sta tudi vodna črpalka in termostat. Vodna črpalka s pomočjo centrifugalne sile hladilno tekočino pošilja po ceveh, in sicer v času, ko je motor v pogonu. Tekočina gre iz črpalke skozi valje motorja do radiatorja, nato pa nazaj v črpalko. Na takšen način kroži.

Termostat omogoči precej hitro segrevanje motorja po vžigu. Nato pa ohranja povsem enakomerne temperature za optimalno delovanje motorja. Naprava to regulira tako, da poskrbi za omejevanje pretoka vode skozi radiator. Ko je temperatura nižja, se pretok skozi radiator povsem blokira. Hladilna tekočina teče nazaj skozi motor. Ob višji temperaturi pa se pretok vode skozi radiator vse bolj odpira.

Radiator je torej v hladilnem sistemu za avto toplotni izmenjevalec. V njem namreč poteka izmenjava toplote iz vode v zrak, ki ga vpihuje ventilator za avto. Absorbirano toploto odloži voda. Ta se nato ohlajena vrne v črpalko in znova zaokroži skozi motor.

Similar Posts: